Śniadanie jest jednym z ważniejszych posiłków. Lepiej o nim nie zapominać i lepiej zawsze je jeść, aby mieć siłę na pracę, naukę czy inne obowiązki. Nie zawsze jednak śniadanie będzie zdrowym posiłkiem. Polacy w godzinach porannych najchętniej sięgają po szybkie w przygotowaniu płatki śniadaniowe i czasami rzeczywiście mogą one stworzyć wartościowe danie, o ile same w sobie będą zdrowe. Należy natomiast uważać na produkty, które tylko udają, że nie zawierają sztucznych dodatków. A producenci lubią niestety mydlić oczy klientów.
Czy płatki to dobry wybór na śniadanie?
Te najpopularniejsze płatki reklamowane są różnymi atrakcyjnymi hasłami. Zazwyczaj producenci zaznaczają w ich opisach, że zawierają one składniki pełnoziarniste, czyli te, które w teorii powinny być zdrowe. Napisy sugerują, że płatki będą obfitować w witaminy z grupy B, witaminę A, magnez, fosfor czy żelazo, czyli to wszystko, co występuje w pełnym zbożu. A nie zawsze tak niestety jest. Zwykle bowiem typowe śniadaniowe płatki są produktami wysoko przetworzonymi, a w ich składach występuje minimalny dodatek pełnych ziaren. Więcej na temat zdrowych śniadań znajdziesz na https://kasza2go.pl/.
Oszukane produkty?
Na takie „oszukane” produkty trzeba stale uważać. Jeśli w ich składzie na jednym z pierwszy miejsc pojawia się cukier, w żadnym wypadku nie należy ich kupować, ani tym bardziej podawać dzieciom. Na szczęście w sklepach występują również zupełnie zdrowe i dobre płatki na śniadanie. Może nie wyglądają aż tak kusząco jak kolorowe gwiazdeczki i brązowe kółeczka, ale za to mają prosty skład, który opiera się często wyłącznie na jednym składniku. Przykładem takiego idealnego śniadaniowego produktu są płatki owsiane. Akurat z nich można stworzyć mnóstwo wspaniałych potraw.
Płatki owsiane to taka podstawowa baza dla różnorodnych słodkich śniadań. Najczęściej ludzie przygotowują z nich po prostu owsiankę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć z nich również znakomite placki czy omlety. Takie płatki wystarczy wcześniej zmielić w młynku do kawy na mąkę, a następnie dodać do nich jajko, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Gotowe omlety można posmarować masłem orzechowym lub dżemem i podać ze świeżymi owocami.