Chcąc osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, należy zadbać o wysoką jakość serwowanych potraw oraz sprawną obsługę. Dlatego też bardzo ważna jest nie tylko wiedza i talent kulinarny szefa kuchni, jego zespołu oraz umiejętności osób obsługujących gości, ale także wykorzystywany sprzęt gastronomiczny. Każda profesjonalna restauracja, a w szczególności taka, która w ciągu dnia obsługuje dużą liczbę gości bądź też organizuje różnego rodzaju imprezy takie jak np. urodziny, powinna być wyposażona w przydatne i praktyczne akcesoria takie jak wózek kelnerski, który w ofercie posiada niejedna hurtownia sprzętu gastronomicznego.
Sprawdzony pomocnik w pracy dla kucharzy i kelnerów
Nie od dziś wiadomo, że w przypadku każdej restauracji, knajpy, a nawet takiego lokalu jak pub, klienci zwracają dużą uwagę nie tylko na jakość serwowanych potraw, ale również na szybkość serwisu. Dlatego też kelnerzy muszą zapewnić gościom najwyższe standardy obsługi, pełniąc jednocześnie rolę łącznika między kuchnią a jadalnią. W końcu należy pamiętać, że aby odnieść sukces w branży gastronomicznej, nie wystarczy sam kunszt ekipy pracującej w kuchni, ale także osób dbających o odpowiednią obsługę klientów.
Obowiązki kelnerów nie ograniczają się jedynie do serwowania, ale również obejmują szereg wielu innych prac w postaci m.in. zbierania zamówień, pilnowania porządku na sali, zbierania pustych talerzy oraz dbania o komfort gości. Wspomniane czynności mogą dać się w szczególności we znaki podczas obsługi większych imprez lub bankietów. Aby ułatwić pracę kelnerów, jednym ze sprzętów, których nie może zabraknąć na wyposażeniu lokalu, jest wózek kelnerski, dzięki któremu w znacznym stopniu zostaje ograniczona liczba potrzebnych kursów, jakie pracownik musi wykonać z kuchni na salę i z powrotem. W efekcie obsługa jest sprawniejsza, szybsza i bezpieczniejsza.
Dlaczego warto zainwestować w wózki gastronomiczne?
Wózek kelnerski, który w swojej ofercie posiada hurtownia sprzętu gastronomicznego Invest Horeca, to bardzo praktyczne akcesorium, którego podstawowym zadaniem jest ułatwienie kelnerom zbierania talerzy i sztućców z sali. Oczywiście zastosowanie omawianego produktu nie ogranicza się jedynie do wspomnianych czynności, ponieważ wózki gastronomiczne posiadają jeszcze kilka innych zalet, tj.:
-
zapewniają dodatkową powierzchnię roboczą, którą z powodzeniem możemy wykorzystać w kuchni do przygotowywania na nich kolejnych posiłków,
-
duża część modeli została wyposażona w dodatkowe blaty i specjalne skrytki na narzędzia gastronomiczne, co pozwala na przechowywanie zarówno talerzy, sztućców, szklanek, jak i składników dań,
-
możliwość lepszego zagospodarowania przestrzeni kuchennej, co ma bardzo duży wpływ na ergonomię pracy całego zespołu,
-
zwrotność i mobilność, dzięki czemu łatwo nimi manewrować i dostać się praktycznie w każde miejsce,
-
nośność, co z kolei daje możliwość przewożenia sporych ciężarów w postaci np. wielu potraw jednocześnie.