To niedoceniane warzywo ma ogromną wartość odżywczą, dzięki czemu może się dla wielu z nas okazać wartościowym uzupełnieniem codziennego menu. Przepisy na te dania i warzywne koktajle, w których pojawia się jarmuż, powinny częściej przyciągać naszą uwagę.
Jarmuż – dlaczego jest zdrowy?
Bo to warzywo to bardzo dobre źródło witamin oraz składników mineralnych, dzięki którym zdrowa dieta pomaga nam w walce z licznymi przypadłościami. To niepozorne warzywo zawiera ogromne ilości witamin z grupy B, których niedobory mogą mieć istotny wpływ na jakość naszego życia. Wiadomo też, że w jarmużu pojawia się sporo beta-karotenu, dzięki któremu utrzymanie dobrego wzroku i pięknej skóry staje się o wiele łatwiejszym zadaniem. Jarmuż to także doskonałe źródło wapnia i fosforu, bez których o dobrej formie możemy tylko pomarzyć. W warzywie tym pojawiają się również tak ważne dla zdrowia składniki mineralne, jak potas oraz żelazo.
Jarmuż a zima
W okresie jesienno-zimowym jarmuż, znany też jako dobre źródło witaminy C, staje się świetnym wsparciem dla tych, którzy chcą w naturalny sposób wspomóc odporność organizmu. Mniej problemów z układem krążenia, skuteczniejsza ochrona przed toksynami oraz wsparcie w walce o utrzymanie zgrabnej sylwetki – oto kolejne powody, dla których po przepisy na dania z jarmużem warto sięgać regularnie.